autor: konserwatystaaa » 10 maja 2012, 09:41
Naukowcy odkryli, że na zębach ludzi przedstawionych na zdjęciach znajdują się cukry, które odpowiedzialne są za próchnicę, a mimo wszystko próchnica ich nie dotyczy. Dlaczego tak się dzieje?
Wiadomo, że aby powstała próchnica muszą być spełnione 4 warunki: cukier, bakterie Streptococcus mutans, kwas i czas. Przy czym bakterie Streptococcus mutans stanowią jedynie 0,1 % wszystkich bakterii obecnych w jamie ustnej człowieka. Pytanie czy bakterie Streptococcus mutans znajdują się w jamie ustnej każdego człowieka? Chyba nie, czego dowodem są zęby bez próchnicy u ludzi pierwotnych, pomimo tego, że ich zęby są pokryte cukrami (zostały one przebadane przez Weston Price's). Jeżeli ktoś nie jest nosicielem bakterii Streptococcus mutans to cukier osiadający się na zębach nie stanowi w takim razie żadnego zagrożenia dla szkliwa(?).
Pytanie jak wyeliminować bakterie Streptococcus mutans i co jeść i czego nie jeść, aby znów się one nie pojawiły?